http://www.farnostokolicne.sk

Bohoslužba slova

Samotná bohoslužba slova v sebe zahŕňa dva rozmery:

1. ZMLUVA – jej ohlasovanie a potvrdzovanie.
2. VYUČOVANIE – v úkone kajúcnosti sme vyjadrili, že sme hriešní. Je to Boh, ktorý má poznanie – a my, ktorí sa od neho chceme učiť. Preto je táto časť zároveň aktom vyučovania. Tým sa zároveň napĺňa obsah Zmluvy s Bohom, v ktorej nás Boh za synov a dcéry prijíma a my sa nimi aj skutočne učíme byť.

PRIEBEH BOHOSLUŽBY SLOVA

· 1. ČÍTANIE – spravidla zo Starého zákona, býva vybraté tak, aby dopĺňalo Evanjelium v danej svätej omši.

· RESPONZÓRIOVÝ ŽALM – je odpoveďou na 1. čítanie, „napomáha rozjímanie o
Božom slove.“ (VSRM 61). Je zladený s čítaním: Responzóriový žalm nech zodpovedá každému jednému čítaniu a spravidla sa berie z Lekcionára. Je správne žalm spievať, aspoň responzórium, ktoré prislúcha ľudu.
Celé zhromaždenie sedí a počúva, ba spravidla sa na ňom zúčastňuje spievaním responzória, ak sa žalm neprednáša súvisle, t.j. bez responzória.
Ak sa žalm nemôže spievať, recituje sa spôsobom vhodnejším na podporenie meditácie Božieho slova. To znamená, že v každom prípade by mal byť tento žalm prednášaný tak, aby umožnil meditáciu, ponorenie sa účastníkov do jeho obsahu a jeho prežitie ako odpovede a rozvinutie 1. čítania!

· 2. ČÍTANIE – býva vsunuté v nedele a na slávnosti ako „bonus“. Spravidla nemá priamy súvis s témou 1. čítania a Evanjelia.

· ALELUJOVÝ SPEV pred Evanjeliom - STOJÍME – je to vyjadrenie úcty ku Kristovi, ktorý sa práve chystá cez slová Evanjelia prehovoriť.
ALELUJA spievame všetci – verš kantor, alebo zbor. Môže sa OPAKOVAŤ tak dlho, kým kňaz, ktorý číta Evanjelium, nepríde až k Ambónu (môže to trvať pri slávnostiach s incenzom dlhšie).

· EVANJELIUM – „Evanjelium však zvestuje diakon alebo iný kňaz. Ak však nie je
prítomný diakon alebo iný kňaz, číta Evanjelium sám celebrujúci kňaz.“ (VSRM 59).

· HOMÍLIA – KÁZEŇ – je vysvetľovaním Božieho slova. Akt VYUČOVANIA.
 Znova si SADNEME, pretože úkon vyučovania v homílii pokračuje…
„Má byť výkladom niektorého bodu Svätého Písma, ktoré sa číta alebo iného textu
Ordinária alebo Propria Omše dňa so zreteľom na slávené tajomstvo alebo na osobitné potreby poslucháčov.“ (VSRM 65)
„Homíliu má spravidla povedať sám celebrujúci kňaz alebo ju môže zveriť koncelebrujúcemu kňazovi alebo niekedy, ak je to vhodné, aj diakonovi, nikdy však nie laikovi. V zvláštnych prípadoch a z náležitých dôvodov môže predniesť homíliu aj biskup alebo kňaz, ktorý je prítomný́ na slávení, aj keď nemôže koncelebrovať.“ (VSRM 66)
„…V nedele a prikázané sviatky má byť homília vo všetkých omšiach, ktoré sa slávia
za účasti ľudu a môže sa vynechať iba z vážnej príčiny; odporúča sa aj v iných dňoch,
najmä vo všedné dni Adventu, Pôstu a Veľkonočného obdobia, ako aj v iné sviatky a vtedy, keď sa zíde v kostole viac ľudí.“ (VSRM 66)

POSVÄTNÉ TICHO – „Krédo všedného dňa“
Je vhodné po homílii zachovať krátku chvíľu posvätného ticha.“ (VSRM 66) Ním dávame najavo to, že Božie slovo naozaj prijímame – ako vraví Písmo: „…v tichosti prijmite zasiate slovo, ktoré má moc spasiť vaše duše. 22 A slovo aj uskutočňujte, nebuďte len poslucháčmi, ktorí klamú sami seba.“ (Jak 1,21n) – a to hneď v dvoch rovinách:

o ZMLUVA – bola ohlásená v Božom slove a vyznaním viery ju aj z našej
strany potvrdzujeme.
o VYUČOVANIE – z tohto hľadiska je krédo znova potvrdením našej ochoty
a pripravenosti správať sa podľa neho

VYZNANIE VIERY – KRÉDO – V nedele a slávnosti
Je slávnostným zvýraznením a vyznaním tohto prijatia. V každom prípade je to úctyhodný text:
APOŠTOLSKÉ vyznanie – zrejme naozaj krstný́ symbol z čias samý́ch apoštolov.
NICEJSKO-CARIHRADSKÉ – definícia viery, sformulovaná poštyroch storočiach urputnej snahy, diskusií, množstve synod, dvoch veľkých konciloch (Nicejský a Konštantinopolský) a veľkom úsilí celého kresťanstva presne sformulovať tú ohromujúcu pravdu, ktorú Ježiš zvestoval v podobenstvách…
Text vyznania viery preto nemôže byť nahradený žiadnym iným textom – a už vôbec
nie piesňou s JKS. Hoci sa spieva, sám nie je „pesničkou“ a už sama predstava „namiesto neho si niečo zaspievame“ znie úplne absurdne…

MODLITBY VERIACICH

 
replica rolex