http://www.farnostokolicne.sk

Na Levočskej hore vyvrcholila tohtoročná púť

Levoča I.

Levoča 8. júla (TK KBS) - Slávnostnou odpustovou svätou omšou, ktorú celebroval spišský biskup Mons. Štefan Sečka, sa dnes skončila tohtoročná levočská púť. Levočský dekan, farár a rektor Baziliky Navštívenia Panny Márie na Mariánskej hore Mons. František Dlugoš v úvode nedeľnej bohoslužby privítal košického arcibiskupa metropolitu Mons. Bernarda Bobera, ordinára Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR Mons. Františka Rábeka, nitrianskeho pomocného biskupa Mons. Mariána Chovanca, spišského pomocného biskupa Mons. Andreja Imricha a jasovského opáta Ambróza Štrbáka. Osobitne privítal členov spoločenstva pešej púte Muráň – Levoča, ktorí tohto roku absolvovali už svoju 21. cestu do Levoče.

Hlavný celebrant vo svojej homílii niekoľkokrát zdôraznil nezastupiteľný zástoj rodiny rešpektujúcej prirodzené právo na život, kresťanskú mravnosť, pevnú vieru a hlbokú, úprimnú zbožnosť v dnešných časoch rozkolísaných hodnôt a spoločenskej krízy.

V závere svätej omše prečítal kancelár a hovorca Spišskej diecézy Peter Majda posolstvo Benediktovi XVI. Pozdravným listom vyjadril vyše päťstotisícový zástup pútnikov modlitbovú podporu Svätému otcovi v jeho pôsobení na apoštolskom stolci.

Celý odpustový týždeň na Mariánskej hore od 1. do 8. júla sa niesol v znamení jubilejného roka sv. Cyrila a Metoda i úcty k levočskej Panne Márii. V sobotu sa na otváracej odpustovej svätej omši Mons. F. Dlugoša zúčastnilo vyše dvestotisíc pútnikov. Usporiadateľov však príjemne prekvapila hojná účasť veriacich na bohoslužbách počas celého týždňa.

Odpustový víkend na levočskej hore prebiehal dôstojne, v perfektnej organizácii obetavých dobrovoľníkov a kultivovanosti väčšiny pútnikov. Posilnená zdravotná záchranná služba nemusela napriek extrémnym horúčavám riešiť ani jeden vážnejší prípad. Lekári a zdravotníci zasahovali len pri menších nevoľnostiach a drobných úrazoch.

TK KBS informoval Jozef Lapšanský

( TK KBS, jl; ml ) 20120708004

 
replica rolex